سرتیتر مطالب
بسیاری از افراد برای رفع درد پا و کمر به انواع و اقسام جراحی های ارتوپدی روی میآورند، اما بعد از عمل نیز درد آن ها همچنان پا برجا است. این موضوع علاوه بر اینکه همراه با فشار زیادی برای بیمار میباشد، بسیار نگران کننده است. اما بپردازیم به این موضوع که آیا درد پا بعد از عمل دیسک کمر طبیعی است؟
اگر الان در این صفحه هستید، احتمالا شما یا یکی از اطرافیان شما نیز دچار همین مشکل شدهاید، نگران نباشید این درد در بسیاری از مواقع طبیعی است. همراه ما باشید تا با علت های ایجاد و درمان آن آشنا شوید، همچنین دانستن این نکته که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید بسیار ضروری است.
چرا به عمل دیسک کمر روی میآوریم؟
یکی از راه های درمان تنگی کانال نخاعی و فتق دیسک، انجام عمل دیسک کمر است. با وجود تمام عوارض احتمالی و درصد موفقیت این عمل، بسیاری از افراد آن را به عنوان گزینه ای برای درمان انتخاب میکنند. دردهای کمری میتوانند فعالیت های انسان را مختل کنند، مانع از راحت نشستن یا خوابیدن وی شوند و استقلال را از فرد بگیرند، به همین علت با وجود اینکه هیچ تضمینی برای موفقیت 100 درصد این عمل وجود ندارد، برای برخی از بیماران چاره ای جز قبول آن نمیماند. مشکلات کمری، علاوه بر ستون فقرات و عضلات بالا تنه، پاهای فرد را نیز درگیر میکنند و آن را از انجام بسیاری از فعالیت های روزمره وا میدارند. علت انجام برخی از عمل های جراحی کمر، کاهش درد پا بعد از عمل دیسک کمر است، حال این سوال پیش میآید.
اگر این درد کاهش نیابد یعنی عمل موفقیت آمیز نبوده؟
نمیتوان به راحتی به این سوال جواب داد و میزان موفقیت عمل به عوامل مختلفی از جمله شکل و اندازه درد بستگی دارد. وجود درد پا بعد از عمل دیسک کمر طبیعی است که دلایل آن را نیز در ادامه خواهیم گفت. اما این درد معمولا بعد از مدتی کاهش مییابد. به همین علت مزمن و افزایشی بودن آن نشان از خبر بدی دارد. در ادامه علائم و نشانه هایی برای تشخیص ناموفق بودن عمل خواهیم گفت، لازم است در صورت مشاهده ی هر یک از این علائم به پزشک متخصص مراجعه نمایید و یا حتی پزشک های متخصص دیگری را نیز ملاقات کنید.
آیا عمل دیسک کمر ناموفق بوده؟
به این حالت، سندروم عمل دیسک ناموفق کمر نیز گفته میشود، پا بر جا بودن این علائم با گذشت مدت زمانی بعد از عمل دیسک کمر میتواند نشانه ی ناموفق بودن آن باشد.
- وجود درد مداوم و مزمن
- اضافه شدن عارضه های جدید ستون فقرات
- وجود درد در قسمت بالا یا پایین ستون فقرات
- محدود شدن توانایی حرکتی
- از بین نرفتن علائم پیشین
- وجود درد سنگین در ناحیه گردن، کمر، پشت بدن و پاها
- درد تیز یا خنجری در پایین تنه
- عدم تحرک مفصل های ستون فقرات
- گرفتگی و اسپاسم
- اضطراب
- افسردگی
- وابستگی به داروهای تجویزی
- وجود درد بسیار زیاد و غیرقابل تحمل
راه های تشخیص خطرناک بودن درد پا بعد از عمل دیسک کمر چیست؟
اگر علائم فوق را مشاهده کردید و درد شما همچنان پا بر جا بود، به پزشک مراجعه کنید تا وی با تشخیص خود راه درمانی دیگری را جایگزین کند. از روش های شناسایی موفقیت این عمل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- معاینه
- تصویر برداری
- اسکن استخوان
- MRI
- CT Scan
چه زمانی درد پا بعد از عمل دیسک کمر طبیعی است؟
در بسیاری از موارد نیز این درد طبیعی است و نیازی به نگرانی ندارد، در ادامه به دلایل موقتی که بعد از عمل دیسک کمر باعث ایجاد درد پا میشوند اشاره خواهیم کرد.
بهبود عصب بعد از جراحی
دیسک کمر باعث وارد شدن فشار به عصب میشود، با انجام عمل جراحی و بهبود دیسک، مدت زمانی برای بهبودی کامل عصب تحت فشار مورد نیاز است. عصب سیاتیک یکی از بزرگترین عصب های منفرد بدن است که درگیری آن باعث ایجاد درد در پا میشود. بهبودی عصب مدتی طول میکشد، اما این درد به صورت کاهشی است و با گذشت زمان کمرنگ خواهد شد.
اسپاسم عضلانی
از سر گرفتن فعالیت های روزانه بعد از بهبودی و عمل جراحی، باعث ایجاد فشار نا معمول در بدن و اسپاسم عضلانی و ایجاد درد در پا خواهد شد. این اسپاسم تا حدی طبیعی است و نیازی به نگرانی ندارد.
تشکیل بافت اسکار
انجام فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی در جلوگیری از ایجاد این بافت بسیار موثر است. بوجود آمدن بافت اسکار باعث ایجاد درد در ناحیه پا خواهد شد، این بافت با گذشت 6 الی 12 هفته به مرور نرم و رفع میشود. همچنین لازم به ذکر است که اگر مراجعه به مراکز فیزیوتراپی برای شما سخت می باشد میتوانید انواع دستگاه فیزیوتراپی را از مجموعه ما تهیه کنید و در خانه به انجام تمرینات لازم بپردازید.
التهاب پس از جراحی
التهاب و تورم بعد از انجام عمل جراحی به خصوص در ناحیه تحت فشار طبیعی است، این موضوع عموما باعث ایجاد درد در یکی از پاهای فرد خواهد شد.
دلایل نگران کننده درد پا بعد از عمل دیسک کمر
فتق دیسک ثانویه
اگر درد شما بعد از جراحی رو به بهبودی رفت اما مدتی بعد دوباره برگشت، احتمال دارد دیسک کمر شما دوباره پاره شده باشد. در این صورت لازم است فورا به پزشک مراجعه نمایید.
آسیب به عصب در جراحی
البته که احتمال ایجاد آسیب به عصب را میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص تا حد زیادی کاهش دهید و این اتفاق بسیار نادر است. اما از عوارض مراجعه به پزشک ناوارد میتوان به این موضوع اشاره کرد.
درمان درد پا بعد از عمل دیسک کمر
الکتریسیته
الکتریسیته با شدت کم برای تحریک نخاع و رفع درمان های مزمن و طولانی بسیار کمک کننده است.
کورتون
تزریق کورتون در فضای اپیدورال به کاهش التهاب کانال نخاعی و در نتیجه کاهش درد پا کمک میکند.
لیزر درمانی
این روش در چند سال اخیر بسیار طرفدار داشته، در لیزر درمانی دیسک کمر فرد بدون نیاز به عمل جراحی بین 6 ماه تا 2 سال درمان مییابد.
لازم است هر روش درمانی با توجه به شرایط و سابقه ی بیمار طبق تجویز پزشک متخصص انجام گیرد.
حرف آخر
در بسیاری از موارد این درد طبیعی است و جای نگرانی نمیباشد، اما میتوانید با آگاهی از شکل درد غیر طبیعی، در زمان درست به پزشک متخصص مراجعه نمایید و روش درمانی جدیدی را پیش بگیرید. روش درمانی خاصی به جز انجام فیزیوتراپی و استفاده از لوازم طبی نظیر کمربند طبی، گردنبند طبی، زانوبند طبی، مچ بند طبی، شکم بند طبی و … برای درد طبیعی پا بعد از عمل دیسک کمر یا هر نوع عارضه ارتوپدی وجود ندارد و عموما با گذشت زمان بهبود مییابند.