قند خون, دیابت

تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی (علت + راه حل)

چرا تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی زیاد است؟

تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی بیشتر از حد طبیعی آن برای افراد نرمال است، اگر این تعداد برای یک فرد عادی 5 تا 6 بار در طی 24 ساعت روز باشد، این تعداد برای یک فرد دیابتی به بیش از 10 بار می‌رسد. البته که موارد مختلفی از جمله مقدار مایعات مصرفی (مصرف کافئین و مواد محرک) در این تعداد موثر هستد. این موضوع در میان افراد دیابتی امری طبیعی و جا افتاده اما همچنان آسیب زننده می‌باشد، علاوه بر این، طبیعی بودن آن باعث آزار دهنده نبودن نمی‌شود. زمانی را تصور بیرون از منزل یا در محل کار یا مسافرت تصور کنید که بیش از حد طبیعی نیازمند تخلیه ادرار خود هستید. چقدر این موضوع می‌تواند محدود کننده باشد؟

در این مقاله قصد داریم تا درباره ی تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی، علت، مضرات و راه حل های کنترل صحبت کنیم. به افراد دیابتی یا در رابطه ی نزدیک با این افراد توصیه می‌کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشند.

 

اول از همه، دیابت چیست؟

دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز بدن است که در آن، بدن انسان در تولید انسولین یا مصرف انسولین تولید شده به مشکل می‌خورد. این بیماری در طولانی مدت عوارض جدی از جمله تخریب رگ ها و ایجاد مشکلاتی برای کلیه ها، قلب و چشم ها دارد. اگرچه درمانی برای دیابت وجود ندارد اما می‌توان با کنترل به موقع توسط سنسور قند خون، دستگاه قند خون و نوار تست قند خون از عوارض جدی آن جلوگیری کرد.

از آنجایی که نمی‌خواهم از قصد اصلی برای نوشتن این مقاله فاصله بگیرم، دو مدل دیابت را به صورت مختصر توضیح خواهم داد تا برویم سر اصل مطلب.

دیابت نوع یک

این نوع از دیابت که در بین کودکان و جوانان شایع تر است به دلیل تولید نشدن انسولین کافی توسط غده پانکراس بوجود می‌آید و از علت های اصلی ایجاد آن می‌توان به ژنتیک افراد اشاره کرد. برای کنترل دیابت نوع یک، نیاز به تزریق انسولین از طریق سرنگ انسولین یا دستگاه تزریق انسولین بدون سوزن اینسوجت است.

دیابت نوع دو

در این نوع دیابت، بدن قابلیت تولید انسولین را دارد، اما به دلیل وجود برخی اختلالات، در مصرف درست آن به مشکل می‌خورد و به اصطلاح در مقابل انسولین مقاوم است. دیابت نوع دو به سبک زندگی فرد و رژیم غذایی وی وابسته است، به همین علت تا حد زیادی با تغییر در سبک زندگی و ورزش کنترل می‌شود.

بیشتر بخوانید: بیماری کتواسیدوز دیابتی چیست؟

freqent urination in diabets

چرا تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی بیشتر از حد طبیعی است؟

تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی می‌تواند با حجم بسیار یا کمی از ادرار همراه باشد،  در این بخش به علت های ایجاد این اختلال می‌پردازیم.

افزایش قند خون

زمانی که سطح قند خون در بدن فرد افزایش پیدا می‌کند، کلیه در تلاش برای دفع این قند اضافی از طریق ادرار است. همین موضوع باعث ایجاد فشار مضاعف به کلیه و افزایش تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی می‌شود. از آنجایی که یکی دیگر از دلایل افزایش تعداد دفعات ادرار، نوشیدن مایعات فراوان می‌باشد، افزایش سطح قند خون در بدن، کلیه را در شرایطی مشابه با وجود مایعات زیاد قرار می‌دهد. وظیفه ادرار که از اسید اوریک، آب و اوره تشکیل شده خروج مواد زائد و اضافی از بدن است، این مواد از داخل بدن فیلتر می‌شوند و به شکل ادرار تا زمان پر شدن مثانه و تخلیه در آن قرار می‌گیرند. وجود هر گونه ماده ی اضافی مانند قند در ادرار باعث ایجاد عفونت خواهد شد، وجود عفونت در ادرار باعث ایجاد درد و سوزش می‌شود، به همین علت بسیاری از این ادرار ها دردناک است و افراد دیابتی بعد از مدتی دچار عفونت های ادراری خواهند شد.

ضعیف شدن کلیه

همانطور که گفتیم کلیه افراد دیابتی بعد از مدتی ضعیف خواهد شد، زمانی که کلیه ضعیف می‌شود، تلاش بیشتری برای دفع قند اضافی و گلوکز از طریق ادرار می‌کند.

تکرر ادرار

تکرر ادرار یکی از مشکلات شایع کلیه است، در بسیاری از موارد، ادراری وجود ندارد، تنها مشکل حسی است که احساس دفع ادرار را بوجود می‌آورد. در این وضع ممکن است تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی زیاد، اما حجم ادرار کم باشد.

ضعف در اعصاب بدن

بیماری دیابت باعث ایجاد اختلال در اعصاب بدن و بی حسی اندام های مختلف خواهد شد، این بی حسی باعث ایجاد ضعف در ناحیه اندام تناسلی و بی اختیاری ادرار می‌شود.

 

تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی نوع یک با نوع دو متفاوت است؟

خیر، از آنجایی که موضوع اصلی وجود قند اضافی در خون می‌باشد و کلیه درتلاش برای دفع آن است، این مشکل در هر دو نوع دیابت وجود دارد. اما کنترل دیابت نوع دو و تکرر ادرار در این دیابت با تغییر در سبک زندگی راحت تر است.

 

freqent urination in diabets 4

زیادی تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی چه مشکلاتی را به همراه دارد؟

  • تعداد دفعات بالای ادرار باعث ایجاد فشار اضافی بر کلیه ها خواهد شد.
  • ادرار بیش از اندازه باعث کم آبی بدن خواهد شد.
  • این ادرار ها اگر در طول شب باشند، شب ادراری نام گذاری می‌شوند و مانع از عمیق شدن خواب فرد می‌شوند. به هم خوردن چرخه ی خواب می‌تواند تاثیرات بدی بر سلامت فرد بگذارد.
  • در بسیاری از مواقع کنترل ادرار از عهده ی فرد خارج می‌شود که مشکلات بسیاری را با خود به همراه دارد.
  • این موضوع باعث ایجاد اختلال در کیفیت زندگی فرد خواهد شد.

 

کاهش تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی

  • اولین قدم برای رفع تکرر ادرار در افراد دیابتی، کنترل سطح قند خون به وسیله استفاده از دارو در دیابت نوع یک و رعایت رژیم غذایی و ورزش در دیابت نوع دو است.
  • در قدم بعدی می‌توانید انجام ورزش های تمرینی برای عضلات کف لگن را امتحان کنید، این ورزش ها برای نگه داری ادرار موثر خواهند بود.
  • در نهایت استفاده از داروهای کنترل کننده ادرار از جمله آنتی کولینرژیک مانند تولترودین و اکسی بوتینین که باعث کاهش انقباضات غیر ارادی مثانه هستند، مفید خواهند بود.

 

حرف آخر

هر بیماری در کنار فشارهای زیاد، عوارضی دارد که باعث اختلال در کار اندام های دیگر می‌شود. این عوارض اگرچه در کوتاه مدت قابل تحمل هستند، در بلند مدت مشکلات فراوانی را برای فرد به همراه دارند. دیابت هم یکی از بیماری هایی است که به صورت مستقیم باعث مرگ فرد نخواهد شد اما در صورت کنترل نشدن، مشکلات بسیاری را برای وی به همراه دارد. در این مقاله درباره ی یکی از این مشکلات که تعداد دفعات ادرار در افراد دیابتی است صحبت کردیم، امیدواریم موارد گفته شده برای شما مفید بوده باشد.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *