سرتیتر مطالب
معرفی ارتوپدی:
ارتوپدی شاخهای از علم پزشکی است. که بر روی عمل جراحی یا دستکاری سیستم اسکلتی- عضلانی بدن متمرکز است. تخصص جراحی آن در ابتدا برناهنجاریهای رشد و تاثیرات فلج اطفال بر کودکان تمرکز داشت. اما امروزه بطور قابل توجهای گسترش یافته است. که سبب میشود تمام شرایط و بیماریهای موثر بر سیستم اسکلتی-عضلانی را در افراد، در هر سنی بررسی کند.
درمان ارتوپدی را میتوان به دو صورت جراحی و بدون عمل با دارو، فیزیوتراپی، ورزش و روشهایی که کمترین تهاجم را دارند، توضیح داد. با توجه به اینکه موارد بدون عمل جراحی گزینههای زیادی دارد و ضربهی کمتری به بدن وارد میکند، بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد.
پزشکان این رشته:
پزشکانی که اقدامات آنها بر روی ارتوپدی متمرکز است، جراحان ارتوپدی نامیده میشوند. البته همهی آنها جراحی انجام نمیدهند. یک جراح ارتوپدی برای تشخیص و مدیریت یا درمان مشکلات سیستم اسکلتی- عضلانی که بر استخوانها و بافتهای نرم بدن تاثیر میگذارد را بررسی میکند. همچنین پرشکان درد، طب فیزیکی، مربیان ورزشی و درمانگران فیزیکی نیز در ارتوپدی آموزش دیده هستند.
شاخههایی که پزشکان میتوانند روی آنها کار کنند، شامل:
- عضلات
- استخوانها
- رباطها
- اعصاب و مفاصل
افراد معمولا هنگام آسیب دیدگی یا بیمای مزمن مانند آرتروز یا کمر درد، به پزشک ارتوپدی مراجعه میکنند. در بخشهای مختلف، ما عمیقتر به آنچه که پزشکان ارتوپدی و نیز خود این رشته انجام میدهد، میپردازیم.
درمان:
شرایط مختلفی که با ارتوپدی میتواند درمان شود:
- شکستگی استخوان
- کشیدگیهای عضلانی مفصل یا کمر
- درد آرتریت
- ناهنجاریهای اندام مانند پا، لگن و سرطان استخوان
در بالاتر اشاره به این موضوع داشتیم که ارتوپدی از دو روش جراحی و بدون جراحی درمان دارد. پزشکان قبلاز توصیه به عمل جراحی، ابتدا روی روشهای غیرتهاجمی متمرکز میشوند. در ابتدا به توضیح برخیاز موارد بدون جراحی میپردازیم.
- تمرینات: پزشک ممکن است تمرینات یا کششهای خاصی را برای بهبود قدرت انعطاف و دامنهی حرکات شما در یک ناحیه خاص را توصیه کند.
- داروها: برخیاز پزشکان ممکن است داروی خاصی را برای تسکین علائمی مانند درد و تورم توصیه میکنند. بعضیاز این داروهای بدون نسخه شامل: ایبوپروفن و آسپرین، و بعضی دیگر که خاص هستند شامل: داروهای ضد التهاب میباشند.
- تغییر سبک زندگی: پزشک ممکن است در ایجاد تغییر در سبک زندگی به شما کمک کند. که این تغییرات میتواند شامل فعالیت بدنی، رژیم غذایی و ورزشهایی برای جلوگیری از تشدید آسیب یا بیماری باشد.
درمان با جراحی:
گاهی اوقات یک آسیب دیدگی با اقدامات غیرتهاجمی بهبود نمییابد. در این موارد پزشک جراحی را توصیه میکند. در ادامه به توضیح برخیاز نمونههای جراحی ارتوپدی میپردازیم.
- تعویض مفصل: جراحی تعویض مفصل شامل جایگزینی قسمتهایی از مفصل است که آسیب دیده یا بیمار شده است. معمولا این آسیب دیدگیها بعد آرتروز دیده میشود. مثل جراحی تعویض مفصل زانو و تعویض مفصل ران.
- استئوتومی: نوعی جراحی است که شامل بریدن بخشی از استخوان و سپس قرارگیری مجدد آن است. از این نوع جراحیها ممکن است برای آرتروز استفاده شود.
- ادغام و پیوند: شامل استفاده از مواد پیوند استخوان به علاوهی نوعی تثبیت داخلی برای اتصال دو استخوان به یکدیگر میباشد. که با بهبود بافت استخوانی، در یک استخوان دیگر قرار میگیرد. از این مورد بیشتر برای جراحیهای ستون فقرات و گردن استفاده میشود.
بیماریهای مزمن ارتوپدی:
این بیماریها در قسمتهای مختلف بدن اتفاق میافتد. اگر از بیماری ارتوپدی رنج میبرید، حتما به پزشک روماتولوژیست مراجعه کنید. اختلالات مربوط به مفصل، استخوان، رباط و ماهیچه در گروه اختلالات ارتوپدی قرار میگیرد. در ادامه به شایعترین بیماریهای ارتوپدی که مردم در سراسر دنیا با آن مواجه هستند، اشاره میکنیم:
- آرتروز: یک بیماری رماتیسم است که با علائمی نظیر درد مفصل و بافتهای مرتبط که منجر به تورم میشود، شناخته میشود. این بیمای برای افراد برای 60سال رخ میدهد با این حال جوانان از تاثیر منفی آن مستثنی نیستند. درد در این بیماری میتواند خفیف یا مزمن باشد.
- شکستگی: از جمله اختلالات جدی ارتوپدی محسوب میشود. که در صورت شکستن کامل یا جزئی استخوان اتفاق میافتد. از علائم آن میتوان به ورم، درد شدید و مشکل در تکان دادن ناحیهی آسیب دیده اشاره کرد. شکستگی انواع مختلفی نظیر: باز، بسته، ترکهای، صاف و مارپیچ دارد.
- کمردرد: از هر 10نفر یک نفر دچار کمردرد میشود. بیمار ممکن است در ناحیهی کمر احساس درد خفیف و آزار دهنده یا شدید و مداوم داشته باشد. اگر با یک پزشک ارتوپد خوب مشورت نکنید، بیماری منجربه وضعیت از کار افتادگی بلندمدت میشود. این درد میتواند به باسن، کشالهی ران و بالای ران هم سرایت کند.
همچنین باید توجه داشت که روشهای زیادی برای جلوگیری ورود آسیب به استخوان و تاندون وجود دارد. که بالاتر در مورد آنها صحبت شده است.
اختلالات مزمن:
آسیبهای ارتوپدی فقط محدود به مواردی که صحبت شد، نیست. بلکه یکسری اختلالات مزمنی هم وجود دارد که اگر به موقع به پزشک مراجه نشود، امکان تبدیل آن به دردهای بلند مدت و ماندگار است. بعضی از این اختلالات شامل موارد زیر هستند:
بهطور معمول این اختلالات در خانمها از سن 55سالگی و در آقایان از سن 65سالگی نمایان میشود. همچنین نباید دو زانو و چهارزانو بنشینید، نباید از پلهها زیاد بالا و پایین بروید و در شیب زیاد پیادهروی کنید.
تاریخچه ارتوپدی:
بسیاری از تحولات جراحی ارتوپدی، ناشیاز تجربیات در زمان جنگ است. در اصل، اصطلاح ارتوپدی به معنی اصلاح ناهنجاریهای اسکلتی-عضلانی در کودکان بود. در سال 1780 اولین بیمارستانی که به درمان این ناهنجاریها پرداخت، تاسیس شد. تا دههی 1890، ارتوپدی هنوز یک مطالعه محدود به اصلاح ناهنجاری اسکلتی-عضلانی بود.
پیشرفتهای حاصل از روش جراحی در طول قرن هجدهم، بطور پیوسته دامنهی روشهای جدید موجود برای درمان موثر را افزایش داد. در این زمینه تحقیقات جان هانتر در مورد بهبود تاندون و کار پریسیوال پات در مورد تغییر شکل ستون فقرات، بسیار کمک کننده بودهاست. در اواخر دهه 1800 و اوایل 1900، بحث و جدال قابل توجهی در مورد اینکه آیا ارتوپدی باید شامل روشهای جراحی باشد، ایجاد شد.
پزشکان زیادی به پیشرفت جراحی ارتوپدی مدرن کمک کردند. از جمله از این افراد، جراح هیو اوون توماس بیشترین ثاتیر را داشت که مسئول نوآوریهای متعدد دیگری در پزشکی نیز بود. وی از استراحت اجباری به عنوان بهترین راه برای درمان شکستگی حمایت کرد. همچنین وی “آتل توماس” را ایجاد کرد تا استخوان ران، شکسته نشود و از عفونت جلوگیری کند. بعدتر برای درمان شکستگی، پزشکی هلندی گچ را برای بیماران ارتوپدی اختراع کرد.
ارتوپدی کاملا مدرن در دهه 1960 در انگلستان آغاز شد. پزشکان دریافتند که میتوان ایمپلنتهای پیوند خورده در استخوان را با مفصل جایگزین کرد. بعدها جایگزینی زانو با استفاده از فرایند مشابه در بیماران آرتریت روماتوئید ارائه شد. جراحی ارتوپدی مدرن و تحقیقات اسکلتی-عضلانی، سعی برآن داشته که جراحی کمتر تهاجمی باشد. همچنین هدف آن است که اجزای کاشته شده دوام بیشتری داشته باشن.
آیندهی جراحی ارتوپدی احتمالا بر یافتن راههایی برای کاهش تجویز مواد افیونی متمرکز است. در عین حال کنترل درد کافی را برای بیماران فراهم میکند.
جمعبندی:
در آخر باید توجه داشت که علت بیماریهای ارتوپدی میتواند ناشیاز آسیبهای ورزشی، اختلالات مادرزادی، ناهنجاریهای ستون فقرات و تومور باشد. اما با مراجعهی به موقع به پزشک و جراح مرتبط میتوان از هر نوع آسیبی جلوگیری به عمل آورد. هدف از این توضیحات آشنایی بیشتر شما با تخصص ارتوپدی و اختلالات آن است.
منابع: healthline – imedpub