این روزها استفاده از ماسک برای جلوگیری از انتفال ویروس کرونا کووید-19 همه گیر شده است. لذا استفاده دائم از آن برای مدت طولانی مشکلات و سختیهایی را به همراه دارد. که برخی از مردم از آن شکایت داشته و قید فایده آن را یا بهتر بگوییم زندگی را به مشکلات استفاده از آن میزنند.
اینجا سعی داریم به مهمترین مشکلات استفاده از ماسک پرداخته و برخی راه های مقابله با آن را ارائه دهیم:
قیمت ماسک:
اولین مسئلهای که برای تهیه هر کالا ذهن را درگیر خود میکند، اقتصاد است، ما در ذهن خود هزینه به فایده را می سنجیم، هر چند سلامتی و تندرستی قیمت ندارد، اما از آنجایی که مرگ همیشه برای همسایه است ( دور از جان همه مردم عزیزمان )، و انسان معمولاً در این خصوص دچار خطای ذهنی میشود، چون جنس سلامتی به نوعی است که با عدم آن ارزشش آشکار میگردد، ما عموماً هزینه سلامت ماندن را سخت تر از درمان ما آن میدهیم. از طرفی در این شرایط سخت اقتصادی تهیه ماسک حتی به قیمت ارزان یا نرخ دولتی فعلی برای برخی از خانواده ها امکان پذیر نمیباشد. در این راستا چند راهکار به نظر می رسد:
- ارائه یارانه کامل توسط دولت به تولید کنندگان به شکلی که ماسک بطور رایگان یا حداقل هزینه در اختیار هم وطنان قرار بگیرد.
- تولیدکنندگان و تأمین کنندگان عزیز می توانند در راستای مسئولیت اجتماعی خود با به حداقل رساندن سود خود برای ماسک، آنرا با قیمت پایین عرضه نمایند. بخصوص آنهایی که از سبد کالایی متنوعی برخوردارند و میتوانند سود خود را از فروش کالاهای دیگر حاصل نمایند.
تنفس سخت:
احتمالاً احساس خفگی و تنگی نفس برای همه افراد در استفاده از ماسک ایجاد شده است. به گفته متخصّصان با زدن ماسک هوای تازه به ریهها نمیرسد. در نتیجه فرد دچار احساس تنگی نفس شده و گرمای درون بدن وی بالا میرود. متأسفانه در این شرایط خطر کم آبی بدن و همچنین گرمازدگی نیز وجود دارد. همچنین توصیه شده است که اکیداً از ورزش کردن با ماسک بپرهیزیم. حتی گزارش هایی از چین مبنی بر اینکه برخی افراد در حین ورزش با ماسک جان خود را از دست داده اند وجود دارد. چون ماسک فضای کاملاً بستهای در حین ورزش ایجاد کرده و ممکن است باعث کمبود اکسیژن در بدن شود. پس توصیه اکید می شود که در زمان ورزش، ماسک را از صورتتان بردارید. البته لازم است در محیط خلوت این کار انجام شود.
ایجاد حساسیت پوستی:
شاید شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که ماسک بر روی صورت شما ایجاد حساسیت پوستی میکند. مشکلاتی مانند خارش پوست، التهاب صورت، تشدید اگزما، قرمزی پوست، احساس خفگی و آلرژیها برای اکثر افراد ایجاد میشود. حال زدن ماسک در هوای گرم مشکل را چند برابر هم میکند. پوست صورت انسان از نظر فیزیولوژیکی برای تحمل ماسک آفریده نشده است. چون پوست صورت لطیف و نازکتری نسبت به اندام دیگر بدن دارد.
از طرفی ماسک نیز در بین افراد حساس تولید سبوم یا همان چربی طبیعی پوست را بیش از حد افزایش میدهد. در نتیجه به تدریج منافذ پوست بسته و سر و کله آکنه پیدا میشود. پوست بخصوص در ناحیه بینی ( محل قرار گرفتن فنر نگهدارنده ماسک ) نازکتر شده و حتی ایجاد زخم مینماید.
برای این که این حسّاسیت کمتر شود چند راه حل قابل ارائه است:
- از ماسکی که با آن احساس راحتی بیشتری دارید استفاده کنید.
- کم کردن مصرف شیرینیجان و مواد خوراکی حساسیتزا که عموماً گرم هستند. ( البته برای هر فرد متفاوت است. ) زیرا بیشتر در معرض جوش قرار میگیرید.
- در هوای گرم از اسپریهای آب خنک استفاده کنید.
- ریش خود را به طور منظم کوتاه نگه دارید.
- کمتر آرایش کنید و حتی بهتر است آرایش نکنید.
- از لوازم آرایشی معطر که حاوی میزان زیادی نگهدارنده و حتی مواد سمی هستند پرهیز کنید ( با توجه به عدم خروج بخارهای این مواد از زیر ماسک، این بخارها استنشاق شده و حتی باعث مسمومیت و عوارض بعدی ( سرطان و پیری زود رس پوست ) خواهد شد.
- توصیه شده است صبحها به کرم مرطوبکننده کفایت کنید و شبها طبق برنامه عادی از کرم ضدچروک استفاده نمایید.
- با توجه به اینکه pH پوست صورت به طور مختصری اسیدی است. اما تحت تأثیر گرمای ناشی از ماسک قلیاییتر میشود. این عدم تعادل باعث انتشار باکتریهای بیماریزا میشود. لذا سعی کنید از محصولاتی که pH خنثی دارند و یا کمتر اسیدی هستند پوست خود را تمیز کرده تا تعادل میکروبیوم پوست حفظ شود.
- عصرها بعد از اتمام کار و درآوردن ماسک، پوست خود را شسته و به آن کرم بزنید.
- ویتامین ث مصرف کنید چون این ویتامین باعث تقویت جداره مویرگها میشود.
- مصرف محصولات لبنی تهیه شده از شیر گاو خام را کاهش دهید بخصوص اگر دچار آکنه یا اگزما هستید.
- از ماسکهای تهیه شده از جنس نئوپرن بخصوص برای افرادی که به لاتکس حساسیت دارند. همچنین ماسکهای بسیار تیره که حاوی ترکیبات محرک پوست هستند بپرهیزید چون این ترکیبات باعث آسیبهای بیشتر به پوست میشود. بهتر است از ماسکهای جراحی یا ماسکهای نخی با رنگهای خنثی یا کمرنگ استفاده کنید. این ماسک ها معمولاً از پارچه های ضد حساسیت اسپانباند تهیه شده است.
فشار به گوش و زخم کردن آن:
خم شدن و حتی زخم شدن گوش به خاطر زدن ماسک یکی از شکایتهای دیگر افراد است. برخی با خلاقیت خود از گیره های خاص و یا با استفاده از ماسک های بنددار جراحی این معضل را به شکلی حل کردهاند. همچنین ماسک را به اندازه مناسب سفت کنید و خیلی محکم نکنید تا فشار به گوش را کاهش یابد.
ایجاد بوی نا مطبوع:
یکی از معضلات استفاده طولانی مدت از ماسک، ایجاد بوی نامطبوع بخصوص در هوای آلوده است. که این معضل را چند برابر می کند، برای حل این مشکل چاره جزء تعویض سریع آن وجود ندارد.
عدم اطمینان به استاندارد بودن ماسک:
همیشه و بخصوص در بحرانها افراد سود جو مترصد فرصتاند تا حداکثر سوء استفاده را از شرایط بوجود آمده را بکنند. این روزها ماسکهایی حتی در مراکز معتبر مانند داروخانهها بفروش می رسند. که فاقد استانداردهای لازم و در نتیجه اثر بخشی کافی برای جلوگیری از ورود یا خروج ویروس هستند. ولی متأسفانه همه افراد جامعه، آگاهی لازم برای تشخیص استاندارد بودن ماسک را ندارند.
برخی مطالعات بر این باورند که چنانچه ماسکهای پارچهای خانگی بتوانند از انتقال ویروس جلوگیری کنند باید حداقل دو لایه پارچه داشته باشند. اگر از ماسکهای تکلایه استفاده شود با اطمینان میتوان گفت که اینگونه ماسکها از سرایت بیماری جلوگیری نمیکنند.
در این میان ماسکهای سه لایه (بخصوص ماسکهای سه لایه جراحی) موثرترین گزینه برای جلوگیری از بیماری هستند. بطور کلی هر چه تعداد لایههای ماسکها بیشتر باشد کارایی و اثر بخشی بیشتری خواهند داشت و محافظت در برابر انتشار ذرات و جلوگیری از بیماری بیشتر است.
از طرفی نوع پارچه و نحوه دوخت نیز در انتقال بیماری بسیار مؤثراند. ماسکهایی که با استانداردهای مرکز کنترل بیماریهای آمریکا (CDC) دوخته میشوند، بسیار موثرتر از ماسکهای تکلایه دوخته شده با پارچههای پنبهای هستند؛ لذا از این پس که ماسک می زنید دقت کنید که دوخت ماسک شما حداقل شامل دو لایه بوده و دهان و بینی شما را به خوبی پوشانده و کنارههای صورت قرار گرفته و شکافی نداشته باشد.
مشکل استفاده برای عینکیها:
یکی از مشکلات برای عینکیها، هنگام پوشیدن ماسک بخصوص در فصل سرد است. که بخار نفسشان موجب ایجاد بخار روی شیشه عینکشان میشود و دید آنها را با مشکل روبهرو میکند. همچنین در رقابت بین عینک و ماسک بر روی قرار گرفتن بر بینی و گوش، ممکن است یکی از این دو و مهمتر و محتملتر عینک موجب لغزش گردیده و در جای خود ثابت نشود که این برای این افراد آزار دهنده است.
لذا چند توصیه در این زمینه می تواند این آزار را تا حدی کم کند:
- استفاده از ماسک مناسب به نحوی که بخوبی روی بینی و گونهها قرار گرفته و آن را پوشش دهد تا از خروج بازدم به سمت عینک جلوگیری نماید.
- می توان بند ماسک را به جای پشت گوش یه عینک بست، فقط در هنگام در آوردن عینک باید مراقب بود که ماسک به آن متصل شده است.
- می توان ماسک را تا بالای بینی بالا کشید، تا عینک روی آن قرار گرفته و فشار عینک مانع خروج بازدم گردد.
- می توان ماسک را با چسب یا نوار جراحی روی بینی ثابت کرد.
- استفاده از ماسکهایی مناسب که ویژگی های آن تاحدودی باعث حل معضلات استفاده از ماسک برای افراد عینکی شود. مانند: ماسک با بندهای قابل تنظیم، ماسک مخصوص عینک، ماسک با گیره بینی و نوارهای قابل تنظیم، ماسک های بند دار جرّاحی.