سرتیتر مطالب
ایمپلنت دندان یا همان کاشت دندان، در حال حاضر یکی از بهترین جایگزینها برای دندان از دست رفته است. دندانهای ما ممکن است بر اثر پوسیدگی، ضربه یا بیماریهای لثه از بین بروند و ایمپلنت این مشکل را به خوبی حل میکند. اگر قصد انجام ایمپلنت دارید یا به تازگی ایمپلنت انجام دادهاید، باید بدانید که مراقبت از دندان ایمپلنت شده چگونه است و چه نکاتی را باید رعایت کنید. با انجام مراقبت های ایمپلنت دندان، از بروز عوارض جلوگیری کرده و طول عمر ایمپلنت خود را بالا میبرید. در این مقاله با روش های موثر برای مراقبت از ایمپلنت دندان آشنا میشوید:
چرا مراقبت از ایمپلنت دندان مهم است؟
اگر بخواهیم به شما بگوییم چرا مراقبت از ایمپلنت اینقدر مهم است، این سه دلیل کافی هستند:
اهمیت وقت و هزینه صرف شده
ایمپلنت دندان، روش تخصصی، کمی زمانبر و با هزینه نسبتا بالا است. اولین دلیل برای اینکه از ایمپلنت دندان خود به درستی مراقبت کنید، این است که مسلما نمیخواهید وقت و هزینه صرف شده برای ایمپلنت را هدر دهید.
جلوگیری از بروز عفونت و عوارض بعد از ایمپلنت
رعایت نکردن مراقبتهای لازم به خصوص در چند روز اول بعد از ایمپلنت، میتواند مشکلات جدی مثل عفونت، التهاب لثه، تورم و درد را به وجود آورد. این عوارض نسبتا شایع هستند اما با رعایت نکردن مراقبتها، شدیدتر خواهند شد.
کمک به افزایش طول عمر ایمپلنت
با مراقبت صحیح و همیشگی از ایمپلنت دندان، طول عمر آن افزایش پیدا میکند. اگر به خوبی نکات بهداشتی و مراقبتی ایمپلنت خود را جدی بگیرید، احتمال زیاد این ایمپلنت تا آخر عمر برای شما باقی میماند.
مراقبت های ایمپلنت دندان بعد از کاشت
مهم ترین زمان در نگهداری ایمپلنت دندانی، ساعات و روزهای اولیه بعد از عمل ایمپلنت است. نگهداری ایمپلنت در این مرحله اهمیت بسیار بالایی دارد و موفقیت ایمپلنت شما را تضمین میکند.
مراقبت از ایمپلنت در 24 ساعت اول
- تا 24 ساعت پس از انجام ایمپلنت، مرتب از کمپرس سرد استفاده کنید تا تورم و خونریزی را کاهش دهید.
- از خوردن غذای بسیار گرم و نوشیدن مایعات گرم مثل چای و قهوه خودداری کنید. گرمای این مواد غذایی ممکن است باعث خونریزی شود.
- از مصرف مشروبات الکلی و سیگار خودداری کنید.
- برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
- به هیچ عنوان غذاهای سفت نخورید. فشار به ایمپلنت ممکن است باعث عفونت، درد و حتی کنده شدن ایمپلنت شود.
- در صورت داشتن خونابه، دهان را شستشو ندهید و تف نکنید. میتوانید آن را به آرامی بیرون بریزیدو همچنین از گاز استریل برای جذب آن استفاده کنید.
- داروهای تجویزی را به طور منظم استفاده کنید.
خوراکی های ممنوعه بعد از ایمپلنت دندان
به طور کلی تا یک هفته، استفاده از غذاهای گرم ممنوع است. علاوه بر این، پس از گذاشتن ایمپلنت خوردن غذاهای سفت و چسبنده مثل تته دیگ، آدامس، گوشت سفت، تافی و سوهان میتواند به ایمپلنت شما آسیب بزند.
مراقبت از ایمپلنت دندان تا یک هفته بعد از کاشت
نگهداری از ایمپلنت دندانی در هفته اول نیز به اندازه 24 ساعت اول مهم است:
- تا یک هفته به خوردن غذاهای نرم ادامه دهید و از خوردن غذای سفت و داغ خودداری کنید.
- پس از صرف غذا، دهان خود را بشویید و با مسواکی بسیار نرم دندان ها را تمیز کنید.
- همچنان از مصرف سیگار و مشروبات الکلی خودداری کنید.
- در صورتی که پزشک برای شما استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین را تجویز کرده، ابتدا دندانها را مسواک زده و آب نمک رقیق غرغره کنید. سپس، از دهانشویه جهت ضدعفونی دندان استفاده کنید و تا نیم ساعت بعد چیزی نخورید.
- در هفته اول، از انجام ورزش سنگین خودداری کنید.
چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم؟
بهتر است تا 2 ساعت بعد از انجام ایمپلنت، چیزی نخورید. پس از این مدت میتوانید غذاهای نرم، خمیری، آبکی و خنک میل کنید.
نحوه خوابیدن بعد از ایمپلنت
در شبهای اول، سعی کنید به سمتی که دندان را جراحی کردهاید نخوابید. فشار به ناحیه جراحی شده دندان میتواند باعث درد، تورم بیشتر و التهاب شود. همچنین سعی کنید در شب اول بالشت خود را بالا قرار دهید تا از ایجاد تورم جلوگیری کنید.
در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
برخی عوارض مثل تورم و خونریزی خفیف تا چند ساعت پس از انجام ایمپلنت طبیعی است و با گذشت زمان برطرف میشود. اما در صورت بروز برخی علائم، ( که معمولا به ندرت اتفاق میافتد) لازم است به پزشک مراجعه کنید.
به نقل از وبسایت bupa، در صورت مشاهده علائم زیر، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید:
- درد ضرباندار در روز عمل
- بیحسی محل ایمپلنت بیش از ۱۲ ساعت پس از عمل
- درد یا تورم در اطراف ایمپلنت بیش از ۱۰ روز پس از عمل
- خونریزی که پس از ۳۰ دقیقه، حتی پس از گاز گرفتن یک گاز مرطوب، متوقف نمیشود
- زمانی که ایمپلنت شل به نظر میرسد
اصول نگهداری از ایمپلنت دندان برای طول عمر بیشتر
مراقبت از ایمپلنت دندان فقط محدود به روزها و هفته های اول نیست. ایمپلنت یک جسم خارجی است که باید تا آخر عمر به خوبی از آن نگهداری کنید تا دچار عفونت و التهاب لثه نشوید. همچنین با رعایت مراقبت های ایمپلنت در طولانی مدت، از کنده شدن و شکستن روکش آن جلوگیری میکنید. برای افزایش دوام و سلامت ایمپلنت خود، حتما نکات زیر را رعایت کنید:
به طور منظم مسواک بزنید
رعایت بهداشت دهان و دندان رکن اصلی مراقبت از دندانها است و پس از انجام ایمپلنت، اهمیت آن از قبل هم بیشتر میشود. مسواک زدن را به طور مداوم، دقیق و منظم در برنامه روزانه خود جای دهید و برای تمیز کردن اطراف ایمپلنت، از یک مسواک نرم استفاده کنید.
از نخ دندان و واتر جت برای ایمپلنت دندان استفاده کنید
فضای بین ایمپلنت و دندانها اغلب با مسواک به خوبی پاک نمیشوند و احتمال گیر افتادن پلاک، جرم و باقیمانده غذا در این نقطه بالاست. برای دسترسی به این نقاط، استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید. همچنین میتوانید با خرید واتر جت دندان، فشار آب را به این نقاط هدایت کنید تا به خوبی از تمام مواد باقیمانده پاک شود. برای خرید واتر جت دندان مخصوص ایمپلنت میتوانید با پشتیبانی ما در تماس باشید.
محصولات مخصوص دندانهای حساس استفاده کنید
از خمیر دندان و دهانشویههایی استفاده کنید که مخصوص دندانهای حساس تولید میشوند. مواد داخل این محصولات باعث ساییدگی دندان نمیشوند و حساسیت دندانی ایجاد نمیکنند.
همچنین اگر از ایمپلنت دندان متحرک استفاده میکنید، خرید قرص تمیز کننده دندان مصنوعی نیز میتواند برای شما مناسب باشد.
موقع خوردن غذاهای سفت محتاط تر باشید
معمولا توصیه میشود تا چند روز پس از انجام ایمپلنت، غذای سفت و چسبنده میل نکنید. اما از آنجایی که ایمپلنت جسمی خارجی بوده و احتمال آسیب به آن وجود دارد، بهتر است همیشه موقع خوردن این نوع غذاها محتاط باشید.
ویزیت منظم دندانپزشکی را فراموش نکنید
بهتر است برای اطمینان از نبودن مشکل یا تغییر خاصی در ایمپلنت دندان، هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کنید. با این کار طول عمر ایمپلنت خود را تضمین کرده و در صورت نیاز به مراقبت بیشتر، از آن مطلع خواهید شد.
نتیجه گیری
ایمپلنت دندان جزو موثرترین روشها برای جایگزین کردن دندانهایی است که به دلیل پوسیدگی یا آسیب به طور کامل از دست رفته اند. انجام کاشت دندان عملی بسیار حساس است و به گفته دندانپزشکان، انجام مراقبت از ایمپلنت دندان، اهمیت بسیار بالایی دارد. با نگهداری صحیح و رعایت اصول بهداشتی پس از گذاشتن ایمپلنت، موفقیت این جراحی را تضمین کرده و از التهاب و عفونت لثه نیز جلوگیری خواهید کرد.