
بهترین انگشت برای تست قند خون
یکی از وظایف مهم افراد دیابتی، اندازه گیری میزان قند خون به صورت منظم است. در انجام این کار دستگاه تست قند خون به افراد دیابتی کمک بسیاری کرده که افراد میتوانند به راحتی میزان قند خون خود را اندازه گرفته و آن را کنترل کنند. یک فرد دیابتی در هنگام اندازه گیری قند خون ممکن است با این سوال مواجهه شود که کدام انگشت برای تست قند خون مناسب است و اندازه گیری دقیق تری دارد؟
در این مقاله این موضوع را بررسی کرده و به اطلاعات دیگری خواهیم پرداخت.
آیا انگشتان دست، قند خون متفاوتی دارند؟
رگ های بسیاری در بدن ما وجود دارد که در هر قسمت از بدن بنا بر نیاز همان قسمت، رگ ها در اندازه های مختلفی وجود دارند. این عامل در میزان قند خون تاثیرگذار است، برای مثال جریان خون در هر دو دست سرمنشا و قند خونی یکسانی دارد، اما در هر دست با توجه به نیاز آن و متابلیسم های متفاوت در هرکدام، میزان قند خون تغییر میکند. از طرفی دیگر میزان قند خون در افراد ثابت نیست و هر لحضه در حال تغییر است.
بهترین انگشت برای تست قند خون کدام است؟
همانطور که گفته شد میزان قند خون در یک انگشت با انگشت دیگر و حتی از یک دست با دست دیگر، مقدار کمی تفاوت دارد؛ بخصوص در افراد مبتلا به دیابت و افرادی که فشار خون بالایی دارند، زیرا تغییرات عروقی روی میزان جریان خون و قند آنان اثر میگذارد.
شما برای اندازه گیری میزان قند خون، میتوانید از همه انگشت های دست استفاده کنید. اما بیشتر توصیه میشود از انگشت وسط یا حلقه برای اندازه گیری قند خون استفاده کنید.
از آنجایی که انگشت شصت بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و دارای عصب های مختلفی است در هنگام سوراخ کردن، درد بیشتری احساس خواهد شد و انگشت اشاره نیز به مانند انگشت شصت به دلیل استفاده بیشتر، خون گرفتن از آن آزاردهنده خواهد بود.
از جاهایی به غیر از نوک انگشت میتوان خون گرفت؟
بیشتر افراد برای تست قند خون از نوک انگشتان استفاده میکنند. نوک انگشت به دلیل مویرگ های بسیار زیادی که دارد نوسانات قند خون را با سرعت بیشتری نشان میدهد.
این کار برای بسیاری از افراد دردناک است؛ در این شرایط میتوان از گلوکزسنج نواحی دیگر بدن استفاده کرد که به شما امکان میدهد ناحیههایی غیر از نوک انگشتان مانند کف دست، شکم، بازو، ساعد، انگشت شست پا و ران خود را تست کنید.
نکته: البته توصیه میشود قبل از انجام این کار حتما با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه استفاده از دستگاه قند خون به چه صورت است؟
- برای شروع عملیات خون گیری ابتدا لنست (سوزن) را بر قسمت کناری انگشت قرار دهید.
- با کمک سوزن، سوراخ کوچکی بر روی انگشت وارد کنید.
- نیازی نیست سوزن به عمق انگشت وارد شود فقط به اندازه ایی که خون بیرون بیاید کافی است.
- سوزن به اندازه ایی ایجاد شود که خون بیرون بیاید و نیازی به عمیق بدون نیست.
- مقدار مناسبی از خون (۳/۰ تا ۶/۰ میکرولیتر) را بر روی نوار تست قند خون قرار دهید و سپس این نوار را وارد دستگاه تست قند خون کنید.
نکاتی که لازم است به خاطر داشته باشید:
- به تاریخ انقضا نوار تست قند خون توجه داشته باشید؛ نوار تستهای منقضی شده در مقدار قند خون تاثیر میگذارند.
- نوار تست قند خون در دمای اتاق یا محیط خنک (نه سرد) نگهداری شود و آن را در مکان مرطوب یا در برابر نور خورشید قرار ندهید.
- در هنگام آزمایش از طریق انگشتان دست، برای احساس درد و سوزش کمتر از کنار انگشتان استفاده کنید.
- هنگام خون گیری به وسیله دستگاه، هر بار از یک انگشت استفاده کنید تا یکی از انگشتان دچار بی حسی نشود.
- برای دریافت میزان خون بیشتر، انگشت مورد آزمایش را فشار ندهید. این کار باعث رقیق شدن خون شما شده و نتیجه دستگاه دقیق نخواهد بود.
- کلیه لانست ها بعد از قرار گرفتن نوار تست قند خون در داخل دستگاه و سنجش میزان قند خون، باید دور ریخته شوند.
- بررسی قند خون در ساعات مختلف شبانه روز، مهم ترین کاری است که میتوانید انجام دهید. تست قند خون و نظارت بر روی آن به شما و تیم درمان کمک میکند تا روال درمانی شما به نحو کارآمدتری پیش برود و تا حد زیادی سبب کاهش خطر عوارض دیابت مانند آسیب به چشم ها، اعصاب، قلب، کلیه ها و سایر عروق گردد.
- اطمینان حاصل کنید که دستگاه گلوکومتر درست کار میکند؛ برای اطمینان از صحت دستگاه میتوانید آن را به مطب پزشک برده تا با دستگاه موجود در مطب مقایسه شود.
اگر خون کافی بیرون نیامد چه باید کرد؟
در این شرایط میتوانید موارد زیر را انجام دهید.
- قبل از تست قند خون، دست های خود را زیر آب گرم قرار دهید، این کار باعث افزایش خون رسانی به انگشتان میشود.
- نزدیک بند انگشت را به مدت 3 ثانیه فشار دهید.
- دستگاه را روی درجه بالاتر تنظیم کنید.
کدام قطره خون برای تست مناسب تر است؟
پزشکان توصیه میکنند قبل از گرفتن قند خون دست های خود را با صابون و آب ولرم به خوبی شستشو دهید تا از هرگونه آلودگی پاک شود. در این صورت میتوان از قطره خون اول استفاده کرد.
اگر دست های خود را نشسته اید و امکان شستن آن ها را ندارید از قطره خون دوم استفاده کنید. البته استفاده از قطره خون دوم نیازمند ضربه عمیق تر است که باعث میشود دردناک تر از ضربه اول باشد.
هنگام تست قند خون، انگشت درد میگیرد چه باید کرد؟
- از دستگاه هایی استفاده کنید که به مقدار خون کمتری نیاز دارند. (کمتر از 0.3 میکرولیتر)
- درجه تنظیم قلم لنست را در مقدار پایین تری قرار دهید.
- از سوزن نو و نازک تر استفاده کنید.
- از انگشتان مختلف و کناره های انگشت استفاده کنید.
- با مشورت پزشک، از محل هایی غیر از نوک انگشت استفاده کنید. (مانند کف دست)
جمع بندی
همان طور که مطرح شد میزان قند خون در هر انگشت بنا به دلایل گفته شده متفاوت خواهد بود و این امری اجتناب ناپذیر است. شما با تهیه یک دستگاه تست قند خون مناسب و با کیفیت، داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف داروها میتوانید میزان قند خون نرمالی داشته باشید. هر چند، در نهایت تفاوت ناچیزی در میزان قند خون بین تمام انگشتان وجود خواهد داشت.